Seniste rahvaalgatuste mõjususe arutelu Arvamusfestivalil

Rahvaalgatuste menetlemisest ja mõjususest hoolduskindlustuse ja PÕXITi ettepaneku näitel 2018 Arvamusfestivali koosloomealal.

Arutelus osalesid:
1. hoolduskindlustuse ettepanek: Kai Saks (algataja), Helmen Kütt (Riigikogu sotsiaalkomisjon), Rait Kuuse (sotsiaalministeerium)
2. PÕXITi ettepanek: Mihkel Annus (algataja), Rainer Vakra (Riigikogu keskkonnakomisjon), Mart Raamat (keskkonnaministeerium)

Mõlemat arutelu suunas Triin Vihalemm, Tartu Ülikooli kommunikatsiooniuuringute professor ja Koostöö Kogu nõukogu liige.

Kahe ettepaneku menetluskäigu üle arutelu vahel toimus kiir-rühmatöö kahel teemal:
1) kuidas koguda algatustele rohkem allkirju ja meediatähelepanu?
2) kuidas parlamendis menetletud algatuste edukust ja mõjusust hinnata?
Lühikesed kokkuvõtted on video keskel.

Videosse võttis Priit Jõesaar, FilmFactory
Loe edasi

Rahvaalgatus.ee – kahe aastaga Eesti e-osalemise lipulaevaks!

Rahvaalgatus.ee on kujunenud tänu oma pidevalt kasvavale kasutajaskonnale ja mitmekesistuvatele algatuste teemadele Eesti (e-)demokraatia lipulaevaks ja osalemise eeskujuplatvormiks. Rahvusvahelistes avatud valitsemise ringkondades tuuakse rahvaalgatusveebi hea eeskujuna digiajastu koosloomest.

VAATA ESITLUST:

Rahvaalgatusveebi esitlus: numbrid ja olulised leiud

Kahe aastaga on rahvaalgatus.ee kaudu parlamenti saadetud 16 algatust peamiselt tervise, hoolekande ja keskkonna teemadel. Viimane algatus, mis sai nõutud 1000 digiallkirja kokku, on Eesti Rohelise Liikumise algatatud PÕXIT ehk põlevkivienergeetikast väljumise ettepanek. See on ühtlasi esimene algatus, mis sai alguse Arvamusfestivali arutelust. Parlamenti saadetud algatustest on kaks pöördumist lahendatud, ühel korral riiklikult tähtsat arutelu parlamendis peetud (hoolduskindlustuse teema). Rahvaalgatus.ee-d haldav Koostöö Kogu tegelebki praegu koos partneritega rahvaalgatuste mõju suurendamisega, muutes pöördumiste menetlemise ja tulemused paremini jälgitavaks.

Hetkel on ühisloomes või allkirju kogumas üle 30 algatuse.

Rahvaalgatus.ee-d haldab Koostöö Kogu oma riigieelarvelistest vahenditest ja platvormi kasutajate pisiannetuste toel. Poole aastaga, mil annetusfunktsioon toimib, on rahvaalgatus.ee-le annetanud üle 480 inimese kogusummas 4000 eurot.

9 nippi edukale algatajale

1. Hakka infot levitama juba pöördumise koostamise ajal.
  2. Otsi üles kõik organisatsioonid, kes selle küsimusega tegelevad.
  3. Võta nendega ühendust ja anna neile ka võimalus pöördumise koostamisel toeks olla.
  4. Hoia silma peal ajakirjandusel - otsesaadetel.
  5. Tweedi samal ajal, kui teemat stuudios arutatakse.
  6. Tule rahvaalgatus.ee Facebooki gruppi nõu küsima teiste algatajate käest.
  7. Tee kõikide viidetega üksleht, meem, mis aitab inimestel aru saada, miks just selle algatusega ühineda.
  8. Loe Digitöötoa materjali "Kuidas e-lahenduste abil poliitikakujundamises ja seadusloomes kaasa rääkida?"
  9. Levita, levita, levita oma algatust - aga ära spämmi!

Julget pealehakkamist!

Rahvaalgatuste menetlusvaade

Social Impact Hackil (novembris 2017) pusis üks tubli tiim rahvaalgatuste parlamendis menetlemise vaate kallal. Ikka selle nimel, et oleks paremini aru saada, mis saab algatustest Riigikogu seinte vahel.

Siin on infograafilised tulemused ja mõned järeldused inglise keeles: http://sidh2017.ut.ee/2017/11/11/what-does-the-vox-say/
Loe edasi

Kuidas muuta Arvamusfestivali arutelu rahvaalgatus.ee kaudu nähtavamaks?

Muuda oma arutelu rahvaalgatus.ee kaudu nähtavamaks: tee märkmeid kohe arutelu ajal ja jaga linki sotsiaalmeedias!

Jõudsite arutelus huvitavate mõteteni, ideedeni, millega tuleks suuremalt edasi minna? Kuidas tuua arutellu inimesed, kes kohal ei ole? Idee rakendamiseks või probleemi lahendamiseks on vaja seadust muuta?

Rahvaalgatus.ee ei oota seaduseelnõu vaimus teksti!

Isikuandmete töötlemine

Isikuandmed on rahvaalgatus.ee platvormil sisestatud kasutaja kohta käivad andmed. Rahvaalgatus.ee kasutaja annab platvormi haldajale õiguse tema poolt sisestatud isikuandmete avalikustamiseks, töötlemiseks ja säilitamiseks. Juhul kui kasutaja soovib rahvaalgatus.ee poolt isikuandmete avalikustamise, töötlemise ja säilitamise lõpetamist, võimaldab rahvaalgatus.ee kasutajal oma kasutajakonto ja kõik sinna juurde kuuluvad andmed kustutada.

Kasutajakonto on vaja luua algatuse loomiseks ja kommentaaride andmiseks.
Kasutajakontode haldamiseks kasutame CitizenOS API (omanik Teeme ära SA) teenust. CitizenOS API teenuse tingimused on avalikult üleval siin.

Toetusallkirja andmise jaoks ei ole vaja endale kasutajakontot luua.
  • Toetusallkirja andmisel salvestatakse nimi ja isikukood.
  • Toetusallkirja andnute nimekiri on nähtav algatuse autori(te)le pärast hääletusaja lõppemist, mil autorkond saab alla laadida digiallkirjadega konteineri ja Riigikogu Kantselei vastutavale töötajale, kes kontrollib, et digiallkirjad on andnud vähemalt 16 aastased Eesti alalised elanikud.

Toetusallkirja andjaid rahvaalgatus.ee avalikult veel ei kuva, kuigi selline tehniline arendus on avatuse nimel plaanis. Kui tehniline arendus valmib, siis tagasiulatuvalt seda ei rakendata ning kasutajal on võimalik ise määrata, kas ta toetus on avalik või mitte.

Toeta

Rahvaalgatus.ee platvorm on üles pandud avaliku rahaga, kuid selle töös hoidmiseks ning arutelude ja algatuste kvaliteedi tagamiseks vajame kasutajate toetust. Abiks on igas suuruses annetused, olgu selleks 5, 50 või 500 eurot. Kogutud raha aitab katta digiallkirjastamisega seotud kulusid, tagada keskkonna tehnilist tuge ja turvalisust ning võimaldab nõustada arutelude ja algatuste autoreid.

Toetuste kogumiseks kasutame Maksekeskuse teenust.
Toetust kogume eurodes.

Meie jaoks on oluline läbipaistvus. Avaldame suurtoetajate nimed ja anname ülevaadet oma tegemistest.

Ülevaade esimesest tegevusaastast

Ülevaade arendustöödest

Annetuse saaja on SA Eesti Koostöö Kogu, kes kasutab kogutud summat rahvaalgatus.ee ülalpidamiseks.

Toetajad:

Teeme Ära SA

Kodanikuühiskonna Sihtkapital

PIN1 ei ole digiallkiri! Mis on digiallkiri?

ID-kaardi ja mobiil-ID allkirjastamisvõtit saab kasutada PIN2-koodi abil. Mis tahes muu viis oma isiku tuvastamiseks ei võrdu digiallkirjastamisega.

Eestis levinud viis isiku elektrooniliseks tuvastamiseks on pangalingi kaudu sisse logimine, e-postiga parooli saatmine, sotsiaalvõrgustike kaudu sisse logimine.

Digiallkirja olemust ja selle kasutamist reguleerib Eestis digitaalallkirja seadus (lühidalt DAS), mis võeti vastu 7. märtsil 2000. Digiallkiri on seaduse silmis võrdne omakäelise allkirjaga. Eesti ametiasutused on kohustatud võtma vastu digiallkirjastatud dokumente.

Mis on digiallkiri?

See on ID-kaardi ja mobiil-ID salajase allkirjastamisvõtmega ehk PIN2-koodiga märgistatud dokument. Digiallkirjaga märgistatakse dokument unikaalsel ja võltsimatul viisil, mis võimaldab hiljem tõestada, et just sina selle allkirjastasid. Digiallkiri on pikk numbrijada, mis on unikaalne iga kasutaja ja iga dokumendi puhul. Loe veel digiallkirjastamise kohta id.ee lehelt.

Millisel juhul võib Riigikogu komisjon pöördumise tagasi lükata?

ENG RUS

Komisjon võib jätta pöördumise sisulise aruteluta läbi vaatamata ja lükkab selle tagasi, kui
  • pöördumine langeb sisult kokku pöördumisega, mille menetlemisest on möödas vähem kui kaks aastat;
  • esitatud ettepanek ei ole kooskõlas Eesti Vabariigi põhiseaduse aluspõhimõtete ja välislepingutest tulenevate Eesti Vabariigi rahvusvaheliste kohustustega.

Kui komisjon otsustab esitatud ettepaneku tagasi lükata, peab ta tagasilükkamist pöördumisel märgitud kontaktisikule või -isikutele põhjendama

Kuidas näeb välja pöördumise esitamise järgne protsess Riigikogus?

ENG RUS

• Riigikogu juhatus teavitab pöördumise esitanud kontaktisikut või -isikuid, kas pöördumine võetakse menetlusse või mitte 30 kalendripäeva jooksul pöördumise esitamise kuupäevast.
  • Kui Riigikogu juhatus otsustab pöördumise menetlusse võtta, edastab ta selle asjaomasele Riigikogu komisjonile. Rahvaalgatus.ee kajastab komisjonide otsuseid.
  • Kui pöördumine ei vasta vajalikele nõuetele, tagastab Riigikogu juhatus selle kontaktisikule või -isikutele ja annab võimaluse puudusi kõrvaldada.
  • Riigikogu juhatus teavitab kontaktisikut või -isikuid pöördumise menetlusse võtmata jätmisest, märkides selle põhjuse.

Millised on nõuded?

ENG RUS

Kollektiivne pöördumine on Riigikogule rahvaalgatuse korras esitatav ettepanek kehtiva regulatsiooni muutmiseks või ühiskonnaelu paremaks korraldamiseks, mille teostamine on Riigikogu pädevuses.

Rahvaalgatusveebi meeskond pakub nõustamist

ENG RUS

Rahvaalgatusveeb on poole aastaga Riigikokku lennutanud kolm algatust koos 7000 digiallkirjaga.

Sügisel käivitame suure teavituskampaania kolme sihtrühma suunal: noored, digivõimekad eakad ning muukeelsed mittekodanikud. Sihtrühmade esindus- ja katusorganisatsioonidega koostöös tutvustame kollektiivsete pöördumiste õigust ja pöördumiste koostamiseks-allkirjastamiseks-jälgimiseks loodud rahvaalgatus.ee võimalusi kasutajatele.