Juhised rahvakogu kui ühisloomemeetodi kasutamiseks

Mis meetod see on?

Rahvakogu on arutleva demokraatia põhimõtteid järgiv ühisloome-meetod. Rahvakogu abil saab langetada teadlikke ehk informeeritud otsuseid, tõsta üldist teadlikkust mingitel teemadel, otsida lahendusi selgelt piiritletud probleemile, selgitada välja eelistused või ühisarvamuse.

Millal kasutada rahvakogu? Millistest osadest see koosneb?

Kuidas rahvakogu korraldada?

Teema peab pakkuma avalikku huvi kas üleriigiliselt või ühes piirkonnas
– Teema on püstitatud võimalikult suure elanikkonna või sidusrühma huve arvestades

Loe edasi Rahvakogu.ee lehelt

Seniste rahvaalgatuste mõjususe arutelu Arvamusfestivalil

Rahvaalgatuste menetlemisest ja mõjususest hoolduskindlustuse ja PÕXITi ettepaneku näitel 2018 Arvamusfestivali koosloomealal.

Arutelus osalesid:
1. hoolduskindlustuse ettepanek: Kai Saks (algataja), Helmen Kütt (Riigikogu sotsiaalkomisjon), Rait Kuuse (sotsiaalministeerium)
2. PÕXITi ettepanek: Mihkel Annus (algataja), Rainer Vakra (Riigikogu keskkonnakomisjon), Mart Raamat (keskkonnaministeerium)

Mõlemat arutelu suunas Triin Vihalemm, Tartu Ülikooli kommunikatsiooniuuringute professor ja Koostöö Kogu nõukogu liige.

Kahe ettepaneku menetluskäigu üle arutelu vahel toimus kiir-rühmatöö kahel teemal:
1) kuidas koguda algatustele rohkem allkirju ja meediatähelepanu?
2) kuidas parlamendis menetletud algatuste edukust ja mõjusust hinnata?
Lühikesed kokkuvõtted on video keskel.

Videosse võttis Priit Jõesaar, FilmFactory

9 nippi edukale algatajale

1. Hakka infot levitama juba pöördumise koostamise ajal.
  2. Otsi üles kõik organisatsioonid, kes selle küsimusega tegelevad.
  3. Võta nendega ühendust ja anna neile ka võimalus pöördumise koostamisel toeks olla.
  4. Hoia silma peal ajakirjandusel - otsesaadetel.
  5. Tweedi samal ajal, kui teemat stuudios arutatakse.
  6. Tule rahvaalgatus.ee Facebooki gruppi nõu küsima teiste algatajate käest.
  7. Tee kõikide viidetega üksleht, meem, mis aitab inimestel aru saada, miks just selle algatusega ühineda.
  8. Loe Digitöötoa materjali "Kuidas e-lahenduste abil poliitikakujundamises ja seadusloomes kaasa rääkida?"
  9. Levita, levita, levita oma algatust - aga ära spämmi!

Julget pealehakkamist!

Rahvaalgatuste menetlusvaade

Social Impact Hackil (novembris 2017) pusis üks tubli tiim rahvaalgatuste parlamendis menetlemise vaate kallal. Ikka selle nimel, et oleks paremini aru saada, mis saab algatustest Riigikogu seinte vahel.

Siin on infograafilised tulemused ja mõned järeldused inglise keeles: http://sidh2017.ut.ee/2017/11/11/what-does-the-vox-say/
Loe edasi

Kuidas muuta Arvamusfestivali arutelu rahvaalgatus.ee kaudu nähtavamaks?

Muuda oma arutelu rahvaalgatus.ee kaudu nähtavamaks: tee märkmeid kohe arutelu ajal ja jaga linki sotsiaalmeedias!

Jõudsite arutelus huvitavate mõteteni, ideedeni, millega tuleks suuremalt edasi minna? Kuidas tuua arutellu inimesed, kes kohal ei ole? Idee rakendamiseks või probleemi lahendamiseks on vaja seadust muuta?

Rahvaalgatus.ee ei oota seaduseelnõu vaimus teksti!

Isikuandmete töötlemine

Isikuandmed on rahvaalgatus.ee platvormil sisestatud kasutaja kohta käivad andmed. Rahvaalgatus.ee kasutaja annab platvormi haldajale õiguse tema poolt sisestatud isikuandmete avalikustamiseks, töötlemiseks ja säilitamiseks. Juhul kui kasutaja soovib rahvaalgatus.ee poolt isikuandmete avalikustamise, töötlemise ja säilitamise lõpetamist, võimaldab rahvaalgatus.ee kasutajal oma kasutajakonto ja kõik sinna juurde kuuluvad andmed kustutada.

Kasutajakonto on vaja luua algatuse loomiseks ja kommentaaride andmiseks.
Kasutajakontode haldamiseks kasutame CitizenOS API (omanik Teeme ära SA) teenust. CitizenOS API teenuse tingimused on avalikult üleval siin.

Toetusallkirja andmise jaoks ei ole vaja endale kasutajakontot luua.
  • Toetusallkirja andmisel salvestatakse nimi ja isikukood.
  • Toetusallkirja andnute nimekiri on nähtav algatuse autori(te)le pärast hääletusaja lõppemist, mil autorkond saab alla laadida digiallkirjadega konteineri ja Riigikogu Kantselei vastutavale töötajale, kes kontrollib, et digiallkirjad on andnud vähemalt 16 aastased Eesti alalised elanikud.

Toetusallkirja andjaid rahvaalgatus.ee avalikult veel ei kuva, kuigi selline tehniline arendus on avatuse nimel plaanis. Kui tehniline arendus valmib, siis tagasiulatuvalt seda ei rakendata ning kasutajal on võimalik ise määrata, kas ta toetus on avalik või mitte.

Millisel juhul võib Riigikogu komisjon pöördumise tagasi lükata?

ENG RUS

Komisjon võib jätta pöördumise sisulise aruteluta läbi vaatamata ja lükkab selle tagasi, kui
  • pöördumine langeb sisult kokku pöördumisega, mille menetlemisest on möödas vähem kui kaks aastat;
  • esitatud ettepanek ei ole kooskõlas Eesti Vabariigi põhiseaduse aluspõhimõtete ja välislepingutest tulenevate Eesti Vabariigi rahvusvaheliste kohustustega.

Kui komisjon otsustab esitatud ettepaneku tagasi lükata, peab ta tagasilükkamist pöördumisel märgitud kontaktisikule või -isikutele põhjendama

Kuidas näeb välja pöördumise esitamise järgne protsess Riigikogus?

ENG RUS

• Riigikogu juhatus teavitab pöördumise esitanud kontaktisikut või -isikuid, kas pöördumine võetakse menetlusse või mitte 30 kalendripäeva jooksul pöördumise esitamise kuupäevast.
  • Kui Riigikogu juhatus otsustab pöördumise menetlusse võtta, edastab ta selle asjaomasele Riigikogu komisjonile. Rahvaalgatus.ee kajastab komisjonide otsuseid.
  • Kui pöördumine ei vasta vajalikele nõuetele, tagastab Riigikogu juhatus selle kontaktisikule või -isikutele ja annab võimaluse puudusi kõrvaldada.
  • Riigikogu juhatus teavitab kontaktisikut või -isikuid pöördumise menetlusse võtmata jätmisest, märkides selle põhjuse.

Millised on nõuded?

ENG RUS

Kollektiivne pöördumine on Riigikogule rahvaalgatuse korras esitatav ettepanek kehtiva regulatsiooni muutmiseks või ühiskonnaelu paremaks korraldamiseks, mille teostamine on Riigikogu pädevuses.